Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Pletguide - Hvordan fjerner man pletter på gulvtæppet?

Et glas rødvin vælter eller hotdoggen med ketchup, sennep og det hele glider ud af hånden og falder på gulvet. Lige ned på det nye gulvtæppe… Bare rolig, gulvtæpper fremstilles i dag ofte af materialer, der er lette at rengøre, og derfor kan de fleste pletter fjernes – især hvis man ved, hvordan man skal gribe dem an! Du vil hurtigt finde ud af, at pletfjerning baserer sig på få, men effektive midler: vand, sæbe, sprit, terpentin, salmiakspiritus, renzebenzin og masser af knofedt.

Se nedenfor, hvordan du griber forskellige pletter an:

Asfalttjære – Selvom det måske ikke sker så ofte, synes vi den hører med og er god at lægge ud med. En indtørret plet gnides først forsigtigt med smør. Efter et par timer skal du forsigtigt forsøge at fjerne den blødgjorte tjære med rensebenzin. Brug så lidt som muligt for at undgå skjolder.

Blod – Uanset om du har værtshusslagsmål eller pletten kommer af mere naturlige blødninger, har vi løsningen: Vask omgående med KOLDT vand. Hvis pletten er tørret ind, lægger du et stykke stof, der er gennemvædet med koldt vand, over pletten. Når den er blødgjort, vaskes pletten af med en neglebørste og koldt vand.

Blæk – Du er lige blevet færdig med at langt brev, og hovsa – så taber du det på gulvet! Dup pletten med ufortyndet salmiakspiritus, som øjeblikkeligt bleger pletten. Vask grundigt efter med koldt vand. Blæk fra kuglepen fjerner du med sprit på en tot vat ved kraftig og vedvarende gnidning.

Bonevoks – En af gulvtæppets værste fjender! Bonevoks får luven til at klistre sig sammen og til at lægge sig. Fjern straks pletten med mineralsk terpentin. Hvis du lader bonevoks sidde i længere tid, tager luven forkerte drejninger, som ikke kan rettes op igen – heller ikke ved rensning.

Kakao- og chokoladedrikke – Igen superlækkert med en iskold Cocio, men ikke på tæppet. Friske, endnu våde pletter kan afvaskes 99% med en svamp og lunkent vand. Indtørrede pletter fugtes først med lunkent vand og behandles med fortyndet salmiakspiritus. Vask efter med lunkent vand.

Chokolade – Ikke helt som kakaomælk. Fjernes med rensebenzin. Brug det sparsomt og gnid med vat indtil stedet er tørt. Pas på med åben ild og luft godt ud bagefter.

Brun sovs – Det er godt til kartofler og hakkedrenge, men ikke til beige tæpper… Først behandler du det med et fedtpletrensemiddel. Rens efter med koldt vand, evt. på en neglebørste.

Celluloselim – Det fjerner du nemt med acetone.

Fedt, olie, smør o.lign. – Fjernes igen med rensebenzin. Brug det sparsomt og gnid med vat, til stedet er tørt. Pas på med åben ild og luft godt ud bagefter.

Fløde – Tør det op hurtigst muligt. Er pletten tørret ind eller trådt ud, behandles den som en fedtplet. Er pletten helt indtørret, fugtes den med lunkent vand og behandles med fortyndet salmiakspiritus. Vask efter med lunkent vand.

Frugt og juice – Her skal du virkelig være hurtig! Sug op og rens efter med lunkent sulfovand.

Gadesnavs – Lad det tørre helt og støvsug eller børst det op.

Hunde høm-høm og fugleklatter – Det er en kalkuleret risiko ved kæledyr som man må tage sig. Uanset om det er Fido eller kanariefuglen. Tør efterladenskaberne op med køkkenrulle. Vask med en blød børste eller svamp med sæbevand. Sug evt. op med kartoffelmel.

Is – Behandles som pletter fra fløde eller saft – afhængigt af om du er flødeis eller sorbet-typen.

Kaffe og te – Fjern kaffepletter på gulvtæppet ved straks at suge det op med en svamp eller lign. Derefter renses på langs med væveretningen med en blød neglebørste, dyppet i lunkent sulfo- eller sæbevand. Indtørrede pletter gnides ind inden afrensningen først med glycerin, som skal sidde natten over. Kaffe- og te-pletter af ældre dato bør behandles af en fagmand.

Likør – Blev festen lidt for vild? Bare rolig likøren kan som regel fjernes med lunkent vand.

Margarine – Fjernes med rensebenzin. Brug det sparsomt og gnid med vat, til stedet er tørt. Pas på med åben ild og luft godt ud bagefter.

Mayonnaise – Æggemaden glider lige ud af hånden og nu har du mayo og purløg på tæppet. Fjern mayoen med rensebenzin. Brug det sparsomt og gnid med vat, til stedet er tørt. Pas på med åben ild og luft godt ud bagefter. Når pletten er tør, vasker du æg-indholdet ud med koldt vand.

Mælk – Tørres hurtigt op. Er pletten stadig synlig efter tørring, fugter du den med lunkent vand og behandler med fortyndet salmiakspiritus. Vask efter med vand.

Olie fra badestrand – Indtørrede pletter indgnides først forsigtig med smør. Efter et par timer skal du forsigtigt forsøge at fjerne den blødgjorte tjære med rensebenzin. Brug så lidt som muligt for at undgå skjolder.

Opkast – Fjernes med 1 del salmiakspiritus til 6-7 dele vand. Evt. lugt fjernes med en luftfjernende middel, eks. Rodalon eller Cermidin. Efterfølgende anbefaler vi hvile til du har fået det bedre.

Rust – Fjernes med rustfjerner på tube (Magica), som fås hos Matas. Læs brugsanvisningen. Skyl efter med vand.

Rødbedesaft – Her skal du holde tungen lige i munden; en teskefuld natriumdithionit opløses i en stor kop lunkent vand. Dup pletten og skyl efter. Alternativ kan pletten behandles med 1% opløsning af natriumhypoklorit (dog ikke på uld.)

Rødvin – Våde pletter vaskes med koldt vand på en svamp. Tør efter med en tør klud. Indtørrede pletter gnides ind med glycerin, som skal sidde i nogle timer. Renses derefter med et tæpperense- eller vaskemiddel, der indeholder sulfo.

Saftpletter (rød frugtsaft eller rødbedesaft) – En teskefuld natriumdithionit opløses i en stor kop lunkent vand. Dup pletten og skyl efter. Alternativ kan pletten behandles med 1% opløsning af natriumhypoklorit (dog ikke på uld.)

Skocreme – Gnid med kemisk rensevæske og rens sparsomt efter med lunkent vand.

Smør – Altid godt på brødet, men igen – undgå det på dit gulvtæppe! Hvis uheldet er ude fjernes det med rensebenzin. Brug det sparsomt og gnid med vat, til stedet er tørt. Pas på med åben ild og luft godt ud bagefter.

Stearin – Lysene kan være svære at styre, hvis det trækker lidt, og så kan stearin på tæppet være svært at undgå. Skrab forsigtigt så meget som muligt af med en kniv. Herefter renser du på samme måde som med fedtpletter.

Syltetøj – Igen skal du holde tungen lige i munden; fjernes med lunkent vand. Rødt farvestof og lign. Fjernes med natriumdithionit (alternativt kan 1% natriumhypoklorit-opløsning anvendes – dog ikke på uld.)

Te – En klassisk English breakfast kan hurtigt blive spoleret, hvis du taber tekoppen! Sug straks teen op med en svamp eller lign. Derefter renses på langs med væveretningen med en blød neglebørste, dyppet i lunkent sulfo- eller sæbevand. Indtørrede pletter gnides ind inden afrensningen først med Glycerin, som skal sidde natten over. Kaffe- og te-pletter af ældre dato bør behandles af en fagmand.

Urin – Det lugter ikke godt, og derfor skal du også handle hurtigt. Fjern også hundetis på samme måde – suge det op med en svamp eller lign hurtigst muligt. Resterne fjernes med kemisk tæpperens eller kartoffelmel.

Vine (sherry, portvin o.lign.) – Vaskes med lunkent vand. Om nødvendigt kan vandet tilsættes et tæpperense- eller vaskemiddel, der indeholder sulfo.

Vær opmærksom på, at uld- og naturtæpper kræver en anden tilgang til pletfjernelse. Det kan du læse om her. Vi håber, at vores mini-abc i pletfjernelse kunne hjælpe dig med at redde dit gulvtæppe, så det kan holde mange år fremover!