Vedligeholdelse af naturlige tæppematerialer

Sisal og jute er to af de mest populære materialer til at fremstille tæpper af naturmaterialer. De naturlige fibre udvindes fra planter, hvorfra bladene knuses. Så skrabes den grønne masse i bladene væk, hvilket efterlader lange fibre, som herefter tørres og forberedes til selve vævningen.

Det er karakteristisk for sisal og andre naturfibre at have små ujævnheder i vævningen og farven – det er en del af charmen ved naturen. Når du vælger naturlige fibre, får du desuden et tæppemateriale, der er uden statisk elektricitet, og som derfor ikke tiltrækker støv.

Er du interesseret i sisal-tæpper? Så klik her for at se vores udvalg af væg til væg-gulvtæpper og her for vores store udvalg af løse sisal-tæpper.

Sisal m/bomuldskant - Sort

Generelt vedligehold
Når du har et gulvtæppe af sisal eller jute, er det vigtigt at du støvsuger det regelmæssigt – mindst én gang om ugen. Brug altid det flade mundstykke og undgå at bruge en robotstøvsuger, da det vil slide meget på fibrene.
Sisal 2021 VTV Supreme - Mix
Friske pletter

Sisal og jute er begge plantefibre, og de er på sin vis derfor lavet til at absorbere væske. Det er uundgåeligt, og derfor siger man også, at disse tæpper ikke kan tåle vand. Væskepletter kan medføre at smudspartikler stiger op til overfladen af tæppet og danner pletter på tæppet. Det kan også føre til at tæppet krymper. Så hvad skal du gøre når uheldet er ude?

Det er først og fremmest vigtigt, at du handler prompte på spildte væsker – også vand. Du kan suge væsken op med en ren og tør klud eller køkkenrulle, som duppes forsigtigt ned på tæppet. Det er vigtigt, at du undgår at gnide i pletten, da det vil gøre den større.

Friske pletter er lettest at fjerne, fordi de ofte er vandopløselige. Hvis du ikke synes, at du kan fjerne hele pletten med en tør klud, anbefaler vi, at du tager en klud fugtet med lunkent vand for at fjerne det tilbageværende af pletten. Igen, skal du duppe og ikke gnide. Afslut med en tør klud for at absorbere den resterende væske.

Husk at du under ingen omstændigheder må lægge et tæppe af plantefibre i blød. Anvend i stedet altid en fugtig klud eller børste.

Strovina - Sort
Indtørrede og gamle pletter

Hvis du opdager en ældre plet, er det straks en sværere opgave. Forsøg først at skrabe tørrede og gamle pletter af med en ske eller siden af en kniv. Arbejd altid ind mod midten af pletten og støvsug herefter området. Herefter kan du forsigtigt anvende et rengøringsmiddel.

Vi anbefaler altid, at du afprøver rengøringsmidlet på et mindre synligt sted af tæppet først for at se om det bleger tæppets farve eller påvirker tæppet på anden vis. Hæld det desuden aldrig direkte på tæppet, men via en klud eller lignende. Vær opmærksom på, at du ikke mætter tæppet med rengøringsmidlet. Afslutningsvis skal du absorbere rengøringsmidlet igen med køkkenrulle som med en frisk plet.

Ved særligt vanskelige pletter anbefaler vi, at du kontakter en professionel tæpperenser, der har de helt rigtige redskaber og midler til at fjerne pletten.

Sisal m/bomuldskant - Sort