Find det rette tæppemateriale og -vævning

Når du kaster dig ud i at købe nyt gulvtæppe, kan du nemt blive overvældet i en jungle af nye begreber og udtryk, som du måske ellers ikke lige præsenteres for i hverdagen. Ord som berber, bouclé og shaggy beskriver alle forskellige vævetyper til gulvtæpper. Og materialer med navne som polypropylen, polyamid, og polyester gør nok kun din forvirring endnu større.

For at du bedre kan vælge det rette gulvtæppe til dit behov, gennemgår vi her de gængse fagudtryk du kan støde på, når du sammenligner gulvtæpper.

Vævning

Bouclé og berber

Tæppets vævning er naturligvis helt essentielt for dit gulvtæppe. Det gælder både i forhold til komforten og tæppets visuelle udtryk. Derfor findes der også flere vævetyper, som du kan vælge mellem. Gulvtæpper fremstilles i dag af en stor symaskine, der med tusindvis af nåle syr garnet ned i en bundvæv. Symaskinen har en lang bom, der bevæger sig henover tæppet med en hastighed på 3 meter/min. Når tæppet er færdigvævet monteres en bagside på tæppet for at binde luven fast til bundvævet. Du kan læse mere om de forskellige bagsider her.

Når nålene går op og ned dannes løkker på overfladen, som giver tæppet en solid og smudsafvisende overflade. Det gælder for tæppe-typer som berber og bouclé. Forskellen mellem de to er størrelsen på løkkerne, hvor bouclé er kendetegnet ved små tætte løkker, mens berber-tæpper har større løkker.

Bouclé-vævning
Boucle
Berber-vævning
Bouclé-vævning (Milano - Beige)
Berber-vævning (Amsterdam - Beige/mix)

Opskåret vævning

Gulvtæpper med opskåret vævning dannes ved at tæppets løkker efterfølgende skæres over. Garnenderne bliver dermed blottet og vender udad, så du har et tæppe, der er ekstra blødt at gå på, men naturligvis med en noget lavere slidstyrke. Opskårede tæpper fås både med en høj og lav luv, der giver hver sin komfort.

Et sidste aspekt af vævningen er naturligvis løkkernes tæthed. Det er her prisen typisk stiger, men det er også noget, der har stor indflydelse på tæppets kvalitet, slidstyrke og rengøringsvenlighed. Jo tættere et tæppe, jo bedre kvalitet – se her evt. på udtryk som luvvægt pr m2 for at få en fornemmelse af garnmængden.

Et alternativ er de tidløse, fladvævede tæpper. Her er vævning, som navnet antyder, flad, og det giver dig et lidt hårdere tæppe, der til gengæld er yderst slidstærkt og vedligeholdelsesvenligt. Derfor anbefaler vi bl.a. denne type tæpper til spiseområder og rum med stor trafik.

Opskåret vævning (Ida - Beige)

Materialer

Uld

I dag væves gulvtæpper typisk i syntetisk materiale. I praksis betyder det, at der anvendes forskellige typer af spundne plastictråde til tæpperne. Dette materiale vælges, fordi syntetiske materialer, modsat naturlige stoffer og uld, typisk har en højere slidstyrke og er mindre sarte over for spildte væsker. På den anden side har naturlige materialer som fx uld en bedre genrejsningsevne og mere lune. Helt grundlæggende handler dette valg om, hvilket præferencer og behov du har. Se gulvtæpper i uld.

Du kan læse mere om pletfjernelse her og fordelene ved gulvtæpper af uld her. Nu dykker vi ned i muligheder for syntetiske materialer.

Uld (Auckland - Light/Nature)

Polypropylen

Polypropylen (eller PP) er nok det mest anvendte stof til moderne gulvtæpper. Udover at være billigt, har materialet den fordel, at det ikke absorberer væske. Hvis uheldet alligevel er ude, kan du også tillade dig at bruge lidt kraftigere rengøringsmidler end ved andre materialer. Dermed øger du sandsynligheden for at fjerne snavs og genstridige pletter. Polypropylen kan desuden ikke angribes af bakterier, så du har lettere ved at holde tæppet rent.

Ulempen ved polypropylen er dets lidt dårligere genrejsningsevne end andre materialer. Derfor anbefaler vi det ikke til erhvervsbrug. Til de fleste hjem bør det dog ikke være et problem.

Polypropylen (Optima - Silver)

Polyamid

Du kender nok bedre polyamid (eller PA) som nylon. Den største fordel ved polyamid-gulvtæpper er deres høje slidstyrke og elasticitet. Det betyder, at et gulvtæppe i polyamid vil rejse sig igen og igen når fibrene bøjes i forbindelse med brug. Derfor anbefaler vi gerne disse tæpper til erhvervsbrug og rum med meget trafik. Mange forbinder gulvtæpper af polyamid med statisk elektricitet. Ved moderne tæpper er dette dog ikke længere et udbredt problem.

Den største ulempe ved polyamid er, at luven er en smule mindre blødt end uld og polypropylen. Så skal du have et meget blødt tæppe, bør det ikke være af polyamid.

Fælles for alle de syntetiske materialer er, at de naturligvis er testet for skadelige stoffer, så der ikke er nogen sundhedsrisiko ved at købe gulvtæpper af plastfibre.

Polyamid (Provence - Beige/mørk)